Liberecké zastupitelstvo aneb Hloupost se tlačí dopředu

6. 3. 2018

První březnové Zastupitelstvo Statutárního města Liberce (SML), svolané navíc mimo režim k problematice projektu Green Net - Teplárna Liberec, s. r. o., mělo svérázný průběh. Z programu byl hned vyřazen bod delegace zástupce na valné hromadě Teplárny, protože předkladatel náměstek Korytář (Změna) nepřipravil písemný podklad. Následoval návrh na zařazení bodu »Nesouhlas se zvolením Zdeňka Ondráčka předsedou parlamentní komise pro kontrolu GIBS«. Předkladatel J. Berki (Starostové) považuje volbu za špatný signál občanům z důvodů potlačování svobod a demokracie komunistickým režimem, za aktivní účasti Z. Ondráčka.

Mladý pan Berki nepostřehl, že zde nebyl komunismus, pan Berki patrně zapomněl, že SML má přehršle svých neřešených problémů. Pan Berki ani nedocenil, že svým nápadem otevírá Pandořinu skříňku a nebezpečný precedens, kdy by se zastupitelstvo na úkor řešení věcí jemu určených, zabývalo nespokojeností, s případnými dalšími výsledky hlasování ve Sněmovně. Starosti libereckých Starostů jsou vskutku obrovské. Primitivní antikomunismus je pro některé jednotlivce řádění na houpacím koni. V libereckém zastupitelstvu se řeší »veliká politika« řadu let, ať je to již vlajka pro Tibet, obří plachty proti Putinovi s hákovým křížem a karikaturou Putina coby Hitlera, nyní kauza Ondráček... Co naopak nevadí, je účast na sudetoněmeckých dnech pánů J. Korytáře, J. Čečka, (Změna) či J. Šolce (Starostové).

A jak čas plyne, zůstávají děravé ulice a chodníky, městské budovy na spadnutí, problémy neopravených mateřských a základních škol, obrovský dluh města, polehávající bezdomovci v centru města Na Rybníčku i jinde, a to v těchto mrazech, a mnoho a mnoho dalších neřešených problémů. Zastupitelstvem neprochází špatně připravené materiály, či předkladatelé je sami stahují, běžně se řeší nedodržování jednacího řádu, hádání, napadání, vyhrožování, kšeftaření hlasů  - co za co - a další. Zůstává nefunkční rozpadlá koalice (exANO a Změny), kterou vypověděla Změna, ale posty radních si ponechala. Důsledkem je problémové řízení města a vleklé resty vůči Liberečanům, protože v radě města spolu bývalá koalice nekomunikuje. Moje bábinka říkávala této situaci, že spolu nemluví »smeták s lopatkou« a výsledkem je binec.

Starostové mají celkově značně pokřivený metr. Není to dlouho, co na tiskovce v ČT1 vedení STAN vysvětlovalo, že je pro ně nepřijatelný A. Babiš z důvodu vyšetřování policií. Přitom na tomto vedení STANu byl přítomen hejtman M. Půta, který má již obvinění sděleno. To však evidentně nevadí.

Zastupitelstvo se nakonec tímto bodem nezabývalo, návrh neprošel o jediný hlas, hlavně z důvodu značného množství omluv, kdy bylo přítomno pouze 25 zastupitelů z 39. Podpořili jej všichni přítomní Starostové, Změna a většina ANO… Škoda, že Starostové, ANO a další s takovou vehemencí nepodpořili např. nulovou toleranci k hazardu.

Projekt Green Net byl schválen těsně 20 hlasy, a to i přes nedodání všech podkladů, dokonce i posudky, které si město nechalo zpracovat, jsou tajné. Jde o zajištění úvěru pro teplárnu, aby mohla projekt začít realizovat s tím, že SML spoluručí akciemi. Cílem je modernizace rozvodů CZT. Aby však cena klesla na dlouhodobě slibovaných 550 Kč za gigajoule, je nutné snížit cenu vstupů, nesmí se zvýšit cena plynu a musí se navýšit počet odběratelů, což je nereálné, neboť např. od MŠ a ZŠ je očekávaná úspora 15 procent. Slovy K. H. Borovského »Taškář je ten, kdo jiným něco za pravdu vydává, v co sám nevěří.«

Toto je standart jednání libereckého zastupitelstva…

Autor:
Dana LYSÁKOVÁ, předsedkyně KV KSČM za Liberecký kraj