KSČM Česká LípaKOMUNISTÉ V EU A MIMO NI

• Dokumenty
  • Przewodniczący SLD o programie partii

Szanowni Państwo!

Od niemal 6 lat Polacy są świadkami bezpardonowej kłótni między politykami Platformy Obywatelskiej i Prawa i Sprawiedliwości. To oni zajęci sobą i wynajdowaniem zastępczych tematów, zapominają o tym do czego w wyborach mandat dali im obywatele – zapominają o Polakach.

Nie widzą, że Polska wpada w rozwojowy dryf. A właśnie teraz Polsce potrzebny jest nowy zdecydowany impuls do poważnej i zdecydowanej zmiany. Nie możemy dalej być zakładnikami statusu quo ani lenistwa i braku odważnych decyzji rządzących.

Polacy, po 6 latach prawicowych rządów oczekują nowej wizji, pomysłów i energii. SLD to gwarantuje. Wiemy, co trzeba zmienić, aby Polakom żyło się naprawdę lepiej.

Sojusz Lewicy Demokratycznej jako jedyna partia polityczna w ostatnich tygodniach sukcesywnie odsłania swoje propozycje programowe. Są one efektem długiej i ciężkiej pracy zespołów składających się z doświadczonych parlamentarzystów, praktyków, naukowców, a także przedsiębiorców i przedstawicieli organizacji pozarządowych.

Już teraz zachęcam do zapoznania się z poszczególnymi elementami programu SLD, które do tej pory przedstawiliśmy. W naszym programie odnajdą Państwo między innymi odpowiedzi na pytania, jakich reform chcemy dokonać w służbie zdrowia, jak chcemy zmienić polskie rolnictwo. To recepty na to, jak szybciej budować drogi i sprawniej zarządzać transportem kolejowym. To także propozycje na informatyzację kraju i wykorzystywanie nowoczesnych technologii. Mamy też ofertę dla młodych Polaków. Specjalny raport „Bez obaw w dorosłość” opracowany wspólnie przez SLD i Ośrodek Myśli Społecznej im. F. Lassalle’a jasno diagnozuje dzisiejsze problemy ludzi młodych i daje receptę na ich rozwiązanie. Wypracowaliśmy także koncepcję dobrej polityki zagranicznej jako tej wspólnej, narodowej, opartej na konsensusie i porozumieniu.

W najbliższych tygodniach zaprezentujemy kolejne konkretne propozycje programowe, które razem stworzą całościowy program SLD. Powiemy o naszej wizji polityki społecznej – kluczowej dla lewicy, gdzie pomoc dociera do najbardziej potrzebujących. Przedstawimy pomysły na reformę finansów i gospodarki, w tym gospodarki morskiej – mamy odpowiedź na współczesny kryzys. Ważnym elementem programu będzie także rozwój kultury fizycznej.

Liczę na to, że kampania wyborcza nie będzie koncentrowała się na tematach zastępczych, a będzie merytoryczna z podkreśleniem fundamentalnych problemów Polski. Taka z pewnością będzie kampania Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

autor: M.S.
    zdroj: www.sld.org.pl