Večer na Majdanu

Borotba (27.7.2015)

Poslední červencovou sobotu bylo velmi příjemné strávit v zasedací místnosti městského úřadu v České Lípě. Майдан Незалежності - Náměstí Nezávislosti - centrální oblast hlavního města Ukrajiny, věhlasného města Kyjev, se v únoru roku 2014 ocitlo v plamenech a střelbě. Jak provokatéři, tituškové, tak i ultra pravicové síly dostali ostré náboje.  Ani ostřelovači na kyjevských střechách nestříleli gumovými projektily.  Necelá padesátka přítomných z celého kraje si vyslechla zajímavé vyprávění studenta kyjevské univerzity, přímého účastníka demonstrací na Majdanu. Myslím si, že to nebyl pohled z jedné strany, ale objektivní průřez příčinami a výsledkem celého převratu, který vyústil v již více než rok trvající občanskou válku.

Diskuze

V hodinové diskuzi přednášející odpovídal na mnoho otázek podaných přítomnými. Na otázku jak se dívá na zvolení Vitalie Klička starostou města Kyjeva, který dlouhou dobu žil na Českolipsku v Ralsku odpověděl, že šlo hlavně o popularitu jako známého sportovce, uvedl také jeho přeřeky, kterými je ještě známější jako například: «Каждого из киевлян я прошу с пониманием относиться к этой проблеме, и просил бы также всех киевлян точно также с особым составляющей обратиться к проблеме теплосбережения и подготовки к земле Zkrátka popletl si zimu se zemí.

Besedu organizoval Komunistický svaz mládeže s místním Klubem českého pohraničí a Okresním výborem KSČM. Zastupitel města s. František  Chot, na poslední chvíli, po zjištění, že se zájemci nevejdou do zasedací místnosti OV KSČM, zařídil jednací sál městského zastupitelstva. Všem organizátorům a hlavně přednášejícímu, jehož jméno a fotografii z důvodů, který každý uzná vzhledem k tlaku na Komunistickou stranu Ukrajiny, neuvedeme, chci jménem celé členské základny a přítomných, poděkovat.

přítomní
přít.